| Bitterzoet Erfgoed Dat is Groningen
Sluit
Menu
Bitterzoet Erfgoed

Algemeen nieuws

Bitterzoet Erfgoed

Bij slavernijverleden denken we in Groningen misschien nog te snel dat dat iets van het Westen was, of vooral van Amsterdam en Rotterdam. Maar in Groningen is ook geprofiteerd van de handel in Afrikanen die tot slaaf werden gemaakt en van slavenarbeid op plantages in Suriname en zelfs van de afschaffing van de slavernij omdat plantagehouders door de staat ‘gecompenseerd’ werden en de bedragen die voormalige plantagehouders voor hun tot slaafgemaakten kregen konden flink oplopen.

Tijdens Bitterzoet Erfgoed staan vragen centraal als: Hoe was Groningen betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zie je? Welke effecten zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in de maatschappij?

Het Groninger Museum presenteert Zwart in Groningen, historische schilderijen waarop mensen van kleur te zien zijn. De Akerk laat oa. een enorm wandkleed van 2.5 bij 35 meter zien waarop sporen van het slavernijverleden verbeeld worden en Museum Nienoord toont een collectie rijtuigen waarop bijzondere details te zien zijn die verwijzen naar het koloniale verleden.

18 februari, de dag van de opening van de culturele manifestatie wordt er een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld met daarop een wandeling langs plekken waar sporen van het Groninger slavernijverleden te vinden zijn: De scheepswerf aan de Noorderhaven waar schepen vertrokken naar Afrika om daar tot slaafgemaakten te kopen, ze aan de andere kant van de Oceaan te verkopen om vervolgens terug te keren met ‘koloniale waren’ als suiker en tabak. De tabak van Tabaksfabriek Niemeijer was verbouwd, geoogst, bewerkt door tot slaafgemaakten. Huizen aan de Vismarkt, het paleis aan de Ossenmarkt, het Feithhuis zijn huizen van mensen die (gedeeltes van) plantages bezaten. Dit zijn maar enkele van de sporen die je nu nog terug kunt terug vinden in de stad. Wil je meer weten over de verhalen achter sommige plekken in Groningen kijk dan op www.mappingslavery.nl .
De plattegrond is vanaf 18 februari te downloaden via de website van Bitterzoet Erfgoed of af te halen bij de Akerk, het Forum Groningen en het Groninger Muserum.

De manifestatie wordt op vrijdag 18 februari geopend door burgemeester Koen Schuiling, om 1400 uur wordt vanuit het Forum Groningen een live talkshow uitgezonden gepresenteerd door Jerry Silvano (van OOG radio). Hij gaat in gesprek met Cyriel Wekker, jongerenambassadeur van het Groninger Museum en Joël Feliz, woordvoerder van de stuurgroep van Bitterzoet Erfgoed. De Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister zal ook optreden. De talkshow duurt ca. 45 minuten en is live te zien via deze link: platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed.

Bitterzoet Erfgoed duurt tot 12 september, we zullen er op deze plek vaker aandacht aan besteden. Gedurende de looptijd van culturele manifestatie worden nog meer tentoonstellingen en evemementen georganiseerd. Houdt de website van www.bitterzoeterfgoed.nl in de gaten.