Algemeen nieuws
Bitterzoet Erfgoed opent vrijdag
Vrijdag 18 februari opent de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden komend jaar uitgebreid aandacht aan het slavernijverleden en de doorwerking hiervan op het heden.
De talkshow waarmee de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed opent is live te volgen vanaf 1400u via platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed en wordt gepresenteerd door Jerry Silvano (hij is elke week met Nan Di Radio te horen bij OOG radio) die met tal van gasten in gesprek gaat over de manifestatie en wat er de komende maanden staat te gebeuren. Ook is er spoken word van Jooz en muziek van Izaline Calister.
Overige gasten zijn Cissy Gressmann (coördinator van de manifestatie) Barbara Henkes (historica en schrijver van het boek ‘Sporen van het slavernijverleden in Groningen’), Joel Feliz, (woordvoerder van de stuurgroep), Ceriel Wekker (jongerenambasssadeur van het Groninger Museum), stadsdichter Myron Hamming, wethouder Glimina Chakor, de Groningse kunstenaars Faisel Saro, Esli Tapilatu en Aimée Terburg en schrijver/journalist Vamba Sherif.
Spot tv ging afgelopen tijd de straat op om mensen te vragen over wat ze weten van het slavernijverleden van hun eigen stad en provincie en hun reacties zijn ook te zien tijdens de talkshow.
Op de dag van de opening wordt er een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld met daarop een wandeling langs plekken waar er sporen van jet Groninger slavernijverleden te vinden zijn. De plattegrond is vanaf vrijdag te downloaden via de website van Bitterzoet Erfgoed of af te halen bij de Akerk, het Forum en het Groninger Museum.
18 februari is er gratis toegang tot het Groninger Museum van 14 tot 17 uur. Het museum presenteert met de tentoonstelling Zwart in Groningen historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen.
In de Akerk is op 18 februari ook gratis toegang van 15 tot 1700u. Hier is hedendaagse beeldende kunst te zien van Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu waarmee gereflecteerd wordt op het thema slavernij. De tentoonstelling laat ook een monumentaal wandkleed zien van 2.5 bij 35 meter waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Daarnaast is er een gevarieerd, interactief publieksprogramma en een educatief aanbod.
Museum Nienoord biedt 18 februari twee routes aan die de bezoeker meenemen in de de zeventiende- en achttiende-eeuwse borgcultuur. Aan de hand van de unieke collectie rijtuigen wordt gewezen op bijzondere details die verbonden zijn aan het koloniale verleden. Om 14, 15 en 1600 uur zijn er gratis gratis instaprondleidingen.