| Ben je autistisch ofzo? Dat is Groningen
Sluit
Menu
Ben je autistisch ofzo?

Verhaal

Ben je autistisch ofzo?

Een autistische trekje

Mijn collega volgt een opleiding tot GGZ-agoog met als specialisme (het willen ondersteunen van) mensen met ASS ( Autisme Spectrum Stoornis).

Ons gesprek ging over zijn wens om mensen met ASS te ondersteunen ‘op een manier die ikzelf  nooit heb mogen ervaren’, om mijn collega te parafraseren. Vervolgens grapte ik, dat het wel erg autistisch was om met dergelijke nietsontziende focus mensen met ASS te willen helpen. Hij grinnikte, maar vond het wel een rare opmerking van mij. Ik zei: “je praat vaak over niets anders dan het willen helpen van autisten, het gaat je duidelijk aan het hart en de focus is er wel degelijk, want je praat over niets anders! Dus dat is toch bijna een autistisch trekje in je wens om mensen met ASS te willen helpen.” Ons gesprek werd geen echt conflict, maar mijn collega vond mijn opmerking niet gepast. Hij was van mening dat compassie voor zijn medemens met ASS niet autistisch is, maar gewoon menselijk.

Een bevlogen hulpverlener

Ik gaf toe dat hij daarin gelijk had. Maar ik probeerde uit te leggen dat mijn (toegegeven vreemde) grapje niet ging over zijn wens om mensen te willen helpen, maar over zijn focus en zijn weergaloos grote interesse in alles dat met autisme te maken heeft. “Het lijkt soms wel dat mensen met ASS willen ondersteunen een gelukkige bijkomstigheid is van een interesse die je toch al had”, merkte ik op. Hij vond dat zijn wens om mensen te willen helpen een logische ontwikkeling was die voortgekomen was uit het onderzoek dat hij heeft gedaan naar (zijn eigen) autisme en de ondermaatse ondersteuning die hij van professionals bij de GGZ heeft gekregen. Dat stond los van autisme volgens hem. Daar moest ik hem gelijk in geven.

Hoe dan ook of zijn focus in het willen helpen van zijn autistische medemens een autistisch trekje is of niet, ik ben blij dat mijn collega zo bevlogen is. Hij wil heel graag GGZ-agoog worden om autistische mensen te helpen op een manier die bij elk van hen afzonderlijk past. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. Laten we hopen dat meer mensen met ASS zich gaan roeren om elkaar te helpen en meer begrip te creëren bij neurotypische mensen te bewerkstelligen. Daar hebben alle autisten iets aan!

Correspondent Marten


Marten heeft sinds 2014 een diagnose ASS en is jarenlang betrokken geweest bij een contactborrel voor en mensen met ASS.

Hij is nu nog werkzaam bij de stichting Autisme Digitaal gevestigd in Groningen. Hij geeft daar voorlichting over veel aspecten van ASS.

Verder heeft hij een eigen bedrijfje opgericht (stenenstrijder.nl), hiermee geeft hij lezingen, workshops en trainingen over zijn eigen ervaringen met Niet aangeboren hersenletsel en autisme.