Reportage
Bab Ad-Daar
Ahmad Abdulwahab is de initiator van Bab ad-daar en we ontmoeten hem in de Machinefabriek aan de Bloemstraat, thuisbasis van het Noord Nederlands Toneel en van Club Guy&Roni en nu dus ook van Bab ad-daar.
Bab ad-daar betekent zoveel als een ‘gastvrij huis’ ( bab=deur en daar=huis). “Want” zegt hij: “Achter iedere deur zit een verhaal en deze verhalen willen wij laten zien. We willen een brug vormen tussen Nieuwkomers en Nederlanders. In onze voorstellingen vertellen de spelers, geholpen door videobeelden, beweging en muziek hun verhaal. Ik wil Nederlanders ook iets laten zien en proeven van de Arabische cultuur en ze ook mee laten doen.” Tijdens het Paradigm festival dansten nieuwkomers en Nederlanders inderdaad even uitbundig op Arabische muziek van Bab ad-daar.
Bab ad-daar is een van de drie genomineerden voor Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst en heeft al op veel plekken opgetreden: tijdens het Paradigm festival, in de Stadsschouwburg met De Wijk de Wereld, op Noorderzon en binnenkort dus tijdens Let’s Gro met ‘Het Lot’ in het Grand Theatre
Hoe is Bab ad-daar begonnen?
“Ik zat in het kamp bij Martiniziekenhuis [ red: het AZC] met heel veel mensen en er was niets te doen. Het was een slechte tijd voor ons. Alleen maar wachten en verder niets. In Syrië heb ik twee jaar aan dansen gedaan, klassiek ballet, daarom heb ik op internet gezocht naar toneel en dans hier in Groningen en toen vond ik Noord Nederlands Toneel. Ik heb toen -letterlijk- op de deur geklopt en gevraagd of ik iets kon doen. Guy Weizman directeur van Noord Nederlands Toneel en club Guy&Roni zei dat dit een professioneel gezelschap was en dat ik daar niet in kon meedoen, maar hij wilde wel helpen met steun en advies. Zo is het begonnen. Ook van Roni heb ik steun gekregen. Ik kreeg zoveel steun dat ik die wilde delen met andere nieuwkomers. Ik ben met 4 mensen begonnen en nu zijn het er 64 die meewerken.”
Bankier
Ahmad vertelt dat het juist via de kunst makkelijker is om te integreren. “Ik was bankier in Syrië en om hier in Nederland bankier te worden is echt erg moeilijk want dan moet je de taal 100% goed spreken en bankier zijn luistert echt heel precies. Terwijl in de kunst taal helemaal niet zo belangrijk is want er zijn zoveel andere expressie mogelijkheden. We werken met licht en muziek, met video en dans. De mensen die iets met kunst doen zijn ook heel aardig en heel open.”
Inburgeringscursus is niet genoeg
“Nieuwkomers wordt vaak aangeraden om vrijwilligerswerk te gaan doen en dat doen ze dan bij Mamamini of zo maar het is ook een goed en nieuw idee om iets in de Kunst te doen. Alleen een inburgering cursus en een participatie training is niet genoeg. Daar leer je hoe je moet solliciteren en hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar zit maar daar leer je niet wat belangrijk voor de Nederlander is, waar hij van houdt of wat zijn normen zijn.”
Hier vind je info en een filmpje over het optreden van Bab ad-daar op Let’s Gro
Foto: Bab ad-daar