| Africa Cup Multi, droomproject van Stadjer Samuel Touré Dat is Groningen
Sluit
Menu
Africa Cup Multi, droomproject van Stadjer Samuel Touré

Reportage

Africa Cup Multi, droomproject van Stadjer Samuel Touré

Afgelopen weekend vond Africa Cup Multi plaats in Sportpark de Parrel in de Groningse wijk Selwerd. Zo’n 700 bezoekers en sporters van jong tot oud en met roots in verschillende werelddelen bezochten de 7e editie van het tweedaagse, multiculturele voetbalfestival.

Tijdens Africa Cup Multi voetbalden de spelers onder een Afrikaanse vlag, in 4 categorieën; jeugd, volwassenen, dames en veteranen. Ook was er traditiegetrouw een multiculturele markt met Afrikaanse souvenirs en een wereldbuffet met lokale Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse cateraars. Er werden prijzen verloot – gesponsord door Groningse ondernemers – kinderen konden zich uitleven in de kidscorner met zeskamp, schmink en Hennatattoos en er was veel muziek en interculturele ontmoeting. De loco-kinderburgemeester van Groningen overhandigde de eerste prijs in de categorie volwassenen: het winnende team kreeg de wisselbeker en mocht deelnemen aan het Amsterdamse Kwaku-toernooi. Hier vind je een fotoimpressie van de dag.

Multi?
Geïnspireerd door het ‘echte’ Africa Cup voetbaltoernooi en vanuit de wens om Groningers met Afrikaanse roots meer te verbinden met hun mede-Stadjers en andersom, begon Samuel Touré (zelf afkomstig uit Guinee) zeven jaar geleden met het realiseren van zijn droomproject: een voetbalfestival als ideale gelegenheid voor ontmoeting en kennismaking met elkaar en met de Afrikaanse cultuurbelevenis in het bijzonder en om de sportsfeer en saamhorigheid in Groningen te bevorderen. Multi dus, voor multicultureel, vanuit Afrika geboren en hier verbonden en vervlochten met allerlei andere nationaliteiten. Volgens Samuel delen we allemaal de behoefte aan een netwerk, aan een plek om jezelf te kunnen zijn, zodat je met jouw unieke kwaliteiten een bijdrage kunt leveren aan je omgeving en je zo kunt binden aan je omgeving. Daarbij verdienen diversiteit en sportiviteit aandacht in ons dagelijks leven, ons werk, onze hobby’s en bij evenementen.

Stichting Generations

Die gedachte is de rode draad in de activiteiten die Samuel met zijn Stichting Generations organiseert, en dat proces wil hij vanuit het Gronings-Afrikaanse netwerk ondersteunen en stimuleren. Stichting Generations zet zich al 9 jaar geheel vrijwillig in om diversiteit in de stad Groningen te verstevigen, door contact tussen mensen met verschillende culturele achtergronden te bevorderen. Dat doen ze door jaarlijks evenementen te organiseren, waaronder Africa Cup Multi, door samen te werken met verschillende maatschappelijke organisaties en individuen en door de eigen achterban bij te staan daar waar het nodig is. Voetbal (trainen en toernooien) zet Samuel in als sportief middel om bij te dragen aan integratie en emancipatie van deelnemers. De Groningse stichting en Africa Cup Multi zijn ook buiten de gemeentegrenzen opgevallen. In januari van dit jaar had Samuel als dank voor zijn inzet de eer om te gast te zijn op de nieuwjaarsreceptie van koning Willem Alexander en koningin Maxima, in het Paleis op de Dam.

Gemist?
Heb je Africa Cup Multi 2019 gemist? Grote kans dat Samuel volgend jaar weer een nieuwe editie organiseert. Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven van de activiteiten van Stichting Generations, of lijkt het je leuk om je voor ze in te zetten als vrijwilliger? Kijk dan hier op hun Facebookpagina