| Lullen met Lara Afl. 6 – Ewout Dat is Groningen
Sluit
Menu
Lullen met Lara Afl. 6 – Ewout

Reportage

Lullen met Lara Afl. 6 – Ewout

“Ja lachen en dan beschrijf je me als een ontzettende lul!” was Ewouts reactie toen ik hem tijdens een feest in het Grand Theatre vroeg of ik een stukje over hem mocht schrijven. Een nogal opmerkelijke reactie op mijn vraag, maar wie Ewout wat beter kent kijkt hier niet meer van op. Als je namelijk langer dan een paar minuten met Ewout optrekt, kom je automatisch in een staat van gezellige chaos en meligheid terecht. Zo eindigde hij jaren geleden onze gesprekken steevast met “Ja, en sterker nog…” en bleef me vervolgens strak aankijken. Al snel raakte ik diep onder de indruk van deze verwarringstechniek en werd fan van Ewout.

“O, ja! Bijna vergeten, maar leuk!” appte Ewout mij deze week toen ik hem vroeg wanneer ik langs mocht komen. Hij zou een videoclip gaan editen en ik mocht aanschuiven. De app zei: “Die clip is echt compleet belachelijk dus dat is dan al wel weer lachen, in principe. Of huilen, dat kan ook.” Ik gokte op lachen en maakte een afspraak.

Gisteravond was het dan zo ver. Verkleumd en doorweekt kwam ik aan bij Ewouts flatje. Mijn slechte humeur dat tijdens de vijfentwintig minuten durende fietstocht naar een duister dieptepunt was gekelderd, schoot weer omhoog bij het zien van Ewout, die vrolijk in zijn deuropening stond. Bij binnenkomst hoorde ik gelach vanuit de woonkamer en zag ik twee mannen, twee beeldschermen, een blauwe walm en een grote asbak en hier en daar wat blikjes bier. Een avondje editen bij Ewout is een gezellige boel. Dat zag ik meteen.

De mannen achter de beeldschermen waren Niels en Jurriaan. Twee goede vrienden van Ewout. Jurriaan en Ewout, die samen de hiphop-act Rum en Skunk vormen, legden mij de bedoeling van de videoclip uit. Ik keek namelijk nogal geschrokken naar beelden waar Jurriaan in slow motion hard op de grond van het halletje in Ewouts huis valt.

Een tijd terug had Ewout een fantastische camera, waar ik de naam niet meer van weet, tijdelijk in zijn bezit en wilde hier per se iets mee filmen. Ewout is namelijk videomaker en dol op fantastische camera’s. Ewout had nog één zondag de camera te leen dus besloot hij samen met Jurriaan al vroeg op die ochtend te gaan filmen. Deze beelden zouden dan in de videoclip van het nummer “Ze zei meneer tegen mij in de supermarkt” gebruikt worden. In dat nummer rappen de beide heren over het ouder worden, over de vrienden om hen heen die nu papa zijn en over de langer durende katers na het feesten. Dus moest Ewout gefilmd, in slaap gevallen op zijn wc. Uiterst zorgvuldig hebben Ewout en Jurriaan namelijk een complete brakke thuiskomt na een wilde nacht stappen in scene gezet. Na de slapende Ewout werden mij ook vol trots de beelden van een kotsende Jurriaan vertoond. En ook al was het “gewoon een mengeling van stukjes brood, water, yoghurt en komkommer”, mijn eetlust was in één klap weg.

“Nee, natuurlijk ziet dit er niet uit. Kijk dat lelijke pruikje ook. Prachtig!”. Het werd mij duidelijk dat Ewout geen ijdele rapper is die pretendeert gangster te zijn. Ook als rapper is Ewout precies zo als ik hem ken: vreemd, grappig, ad rem en de schaamte voorbij.

Nadat Niels in Ewouts halletje een foto van ons maakte en Ewout erg blij was dat de ingelijste panda er ook op stond, pakte ik mijn jas en zei ik de heren gedag. Hun gelach was beneden in het portiek nog te horen. Inmiddels zit ik weer opgewarmd thuis en vraag ik me af hoe die clip eruit zal zien. Een ding is zeker: vreemd wordt ‘ie sowieso.