| Achter de schermen van Terre des Hommes Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Achter de schermen van Terre des Hommes Groningen

Verhaal

Achter de schermen van Terre des Hommes Groningen

Kinderuitbuiting: is er iets verachterlijkers? Iedereen wil zich wel inzetten om alle kinderen een goed en veilig leven te geven. Zonder uitbuiting, mishandeling of kinderseks.
Hoe pakken we deze enorme problemen aan? Terre des Hommes Groningen is een beginpunt.

De winkel van Terre des Hommes in de Nieuwe Ebbingestraat bruist van de activiteit. Hier spannen meer dan dertig vrijwilligers zich iedere dag in om kinderen een beter leven te geven.

Het is een winkel, dus je kunt er spullen kopen. Inbreng van spullen voor een tweede leven zorgt voor een gevarieerd aanbod van kleding, snuisterijen en boeken tot speelgoed en huisraad.
Een gesprek met winkel coördinator Mieke Kuppens leert wat er allemaal gebeurt voordat de ingebrachte spullen verkocht kunnen worden.
‘Een tas met goederen wordt in ons magazijn eerst grofweg ingedeeld naar soort inbreng. Daarna bekijken de vrijwilligers van de speelgoedgroep de toestand van de nieuwe voorraad. Wat kapot is gaat weg en wat bruikbaar is voor verkoop wordt schoongemaakt, eventueel hersteld en opgeslagen. Is de voorraad speelgoed in de winkel verouderd of uitverkocht dan wordt die vanuit het magazijn aangevuld. De winkel-vrijwilligers assisteren bij vragen en de verkoop.
Behalve de winkelier is er dus een grote ploeg vrijwilligers die bezig is de nieuwe voorraad verkoop-klaar te maken. Vrijwilligers die zelf uit alle windstreken komen, bijvoorbeeld uit Syrië, Togo, Ecuador of Indonesië. Daarnaast vervullen sommigen een participatiebaan bij Terre des Hommes. Al deze mensen geven een deel van hun tijd en energie aan dit prachtige doel.
Behalve de landelijke activiteiten organiseert de Groningse Terre des Hommes-winkel ook eigen evenementen. Zaterdag 30 maart aanstaande is er van 14.00 tot 17.00 uur een modeshow van ingebrachte kleding. Na het showen is de mode direct te koop. En dit is maar één voorbeeld van alles wat er gebeurt in het pand aan de Nieuwe Ebbingestraat.

‘De verkoop van ingebrachte spullen levert ons geld op. De winkel bedruipt zichzelf en alle winst gaat naar de projecten van Terre des Hommes. Na aftrek van de kosten zoals huur pand, energie en diversen heeft Terre des Hommes Groningen vorig jaar maar liefst 30.000 euro afgedragen aan projecten in Azië en Afrika. Een resultaat waar wij met zijn allen erg trots op zijn!’, aldus Mieke.
Zo draagt een groep actieve en betrokken mensen vanuit Groningen een flinke steen bij aan het verbeteren van het leven van kinderen in de wereld. Helaas blijven er steeds nieuwe gruwelijke thema’s onze aandacht vragen. Maar vanuit Dát is Groningen een heel grote Chapeau! voor deze steun aan het werk van Terre des Hommes.

Correspondent Achter de schermen van Terre des Hommes Groningen