| A Black lady of Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
A Black lady of Groningen

Reportage

A Black lady of Groningen

Bijna precies een jaar geleden zaten ruim 1500 mensen op de Grote Markt. Ze hielden een sit-in tegen racisme en geweld tegen gekleurde mensen. Op meer plekken in Nederland waren onder de noemer van Black Lives Matter demonstraties uit solidariteit met demonstraties in de VS. Aanleiding was de moord op George Floyd door een politieman en George Floyd was destijds de laatste in een lange rij slachtoffers van excessief politiegeweld. De sit-in op de Grote Markt was georganiseerd door Black Ladies of Groningen (BLOG), Woman’s March Groningen en Groningen Feminist Network.

Stacey Lamptey

We praten (in het Engels en Nederlands) met Stacey Lamptey van BLOG en misschien moeten we beginnen met de opmerking die ze aan het eind van het interview maakte over het feit dat gesprekken altijd over racisme gaan: “A lot of the time it’s about race, race and race” en ze is daar een beetje klaar mee. “Want” zegt ze, “dit beperkt ons, wij zijn meer dan alleen maar zwart. Wanneer je een gekleurd iemand een baan aanbiedt doe dat dan niet omdat je wil laten zien hoe ‘divers’ je wel niet bent, maar omdat deze persoon vaardigheden heeft die je graag in je bedrijf wil hebben.” Stacey gebruikt het woord ‘normaliseren’: laten we de onderlinge relaties normaliseren.

BLOG

Dit gezegd hebbende praatten we natuurlijk over racisme, maar vooral ook over BLOG. Black Ladies of Groningen begon als een whatsapp groep van studentes met een Afrikaanse of Caribische achtergrond. “Wanneer je als buitenlander in Groningen komt studeren zoek je mensen met een zelfde achtergrond, voor vriendschap, om samen dingen te doen, gewoon meiden onder elkaar”.  BLOG was geen activistische groep benadrukt Stacey “en dat is het nog steeds niet” zegt ze. “Het zijn gewoon studenten die aan het leren zijn, jong zijn, elkaar helpen. “Onze achtergrond is vaak heel verschillend maar we delen allemaal dezelfde ervaring: die van een zwarte minderheid in een zee van wit. Wanneer we onder elkaar zijn hoeven we ons niet te verdedigen, we hoeven ook niets uit te leggen, het is al snel van “yea I get it.“

Waar zijn de mannen? 

Op de vraag hoe het komt dat de Afrikaanse mannen in Groningen niet van zich laten horen moest Stacey eerst even nadenken.“I don’t know!” Maar ze weet wel te vertellen dat de mannelijke studenten uit Afrika ook een whatsapp groep hebben, dit is gewoon een vriendengroep. “Ze zijn niet zo actief op social media als BLOG”.

“If you have an idea, just do it”

Stacey: “Er waren na de dood van George Floyd demonstraties in de VS en toen het idee bij me op kwam hier in Groningen een demonstratie te organiseren heb ik daar heel snel ja tegen gezegd. “If you have an idea, just do it.” We hadden dit prachtige platform en vonden het een goed idee het te gebruiken om onze stem te laten horen en bewustzijn te creëren over racisme, geweld en uitsluiting. Met z’n tweeën kregen we het voor elkaar om binnen twee dagen 1500 mensen te mobiliseren voor de sit-in op de Grote Markt. Wat we willen bereiken met de BLM demonstraties is dat mensen nadenken over racisme, ook waar dit onbewust is. Iedereen zit vol onbewuste vooroordelen, dat is menselijk . Soms weten mensen niet beter en kunnen ze dat niet helpen, maar het komt ook voor dat het niet willen weten.” Stacey vindt het belangrijk dat witte mensen in ieder geval erkennen dat racisme in Nederland bestaat. Weliswaar niet zo extreem als in de VS, subtieler misschien, maar daardoor niet minder pijnlijk.

Een netwerk

Opvallend is dat BLOG met veel verschillende groepen samenwerkt. Niet alleen met de feministen van Woman’s March en Feminist Network, er zijn ook contacten met de LGHBTI gemeenschap in Groningen, met Pride Groningen en met de Nachtraad. Dit zijn nog maar enkele organisaties binnen een groot netwerk. De drang naar emancipatie is de verbindende factor. “We leren van elkaar” vertelt Stacey, “wanneer je iets in je eentje doet kan je ver komen maar als je samenwerkt kom je nog veel verder.” Het is een van de dingen die ze afgelopen jaar heeft ervaren.“I have learned the importance of having great friends.”

Na de sit-in

Sinds de BLM demonstratie van een jaar geleden krijgt BLOG veel aandacht. De vrouwen worden gebeld door kranten en deden mee aan de NOS verkiezingsavond voor jongeren (met Thierry Baudet en Farid Azarkan.) Hoe was het om al deze aandacht te krijgen? Tracey: “Dit was intens, we kregen veel positieve reacties en het maakt me blij dat veel mensen zo’n positief beeld van ons hebben. Er waren ook negatieve reacties, sommigen vonden het discriminerend dat BLOG alleen voor zwarte vrouwen is en we werden ook regelmatig gevraagd  ons uit te spreken over verschillende zaken. Maar we zijn geen activistische groep, dat is ook niet ons doel. Dit soort verwachtingen leggen druk op ons en mensen vergeten wel eens dat we gewoon een groep jonge meiden zijn die zich nog aan het ontwikkelen zijn.  Ik ben zelf een uitgesproken persoon en ik vind het geen probleem mijn mening te geven. We vinden het wel belangrijk dat onze uitspraken geen negatief effect hebben op BLOG maar dat is nog nooit gebeurd en ik heb vertrouwen in het bestuur dat dat ook niet gaat gebeuren.
Stacey zit sinds kort niet meer in het bestuur van BLOG (ze was Penningmeester), maar op de achtergrond zal ze zeker nog aanwezig blijven. Dit jaar zal ze haar studie afronden en sinds een half jaar werkt ze bij een investeringsbank.

tekst: Verveer
foto : Stacey Lampty