| 8 maart Internationale Vrouwendag Dat is Groningen
Sluit
Menu
8 maart Internationale Vrouwendag

Algemeen nieuws

8 maart Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag vieren we al sinds 1911. De datum van 8 Maart is gekozen omdat op 8 maart 1908 de eerste vrouwenstaking plaats vond in New York. Vrouwen in de kledingindustrie streden voor kiesrecht, betere arbeidsomstandigheden en een achturige werkdag.

In Groningen vieren we de dag door te luisteren, praten en te discussieren : 

De Academie van sociale Studies van de Hansehogeschool organiseert 8 maart een online event warbij het landelijke thema ‘Invloed met impact‘ en het thema ‘Gender gelijkheid’ centraal staan.  Dagvoorzitter is Charlotte Wekker  docent Social Studies, spreker is Lida van den Broek van Mama Cash, verder kan je deelnemen aan 12 workshops, waarna gezamelijk afgesloten wordt met een discussie onder leiding van een panel met oa. wethouder Glimina Chakor, en Alice Thijs directeur vanVrouwencentrum Jasmijn.
Renée Luth, (stadsdichter in 2020 sluit de dag af.

De workshops zijn zeer divers en belichten vrouwenacties in diverse landen (Congo, Spanje, Ghana, Maxico, Rusland), gaan in op  verschillende aspecten van vrouwenongelijkheid (bijv. op het gebied van belastingbetalen, contraceptie) er zijn ervaringsverhalen en zowel Jasmijn als Van Hully geven een workshop over hun jarenlange ervaring met migranten vrouwen in Groningen. (Uitgebreidere info over de workshops vind je hier)
Zoals gebruikelijk is alles online te volgen, je kan je hier aanmelden waarna je een link toegestuurd krijgt.

Maar je kan ook kijken/luisteren naar Zang en Dans: 

Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn  viert de Internationale Vrouwendag met zang en dans. Thema bij Jasmijn is vrouwen en rolmodellen. Ook bij Jasmijn (online) kan je naar een inleiding van Climina Chakor en een voordracht van Renée Luth luisteren.

Marie-José Tshiabu voor wie haar dochter een rolmodel is laat een traditionele Congolese dans zien en de Chinese vrouwendansgroep Mulan geeft ook een dansoptreden. Het optreden komt online te staan op de website en facebookpagina van het vrouwencentrum (www.jasmijn.info)  dus je kan het op elk moment bekijken.

meer info over wat er landelijk gebeurt vind je hier.