| 2850 Lichtgevende Stenen Dat is Groningen
Sluit
Menu
2850 Lichtgevende Stenen

Algemeen nieuws

2850 Lichtgevende Stenen

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd. Van 22 januari tot 3 februari lichten in de Synagoge stenen om de paar seconden op: ‘als een ademhaling in licht’. De stenen staan voor  2850 Joodse Stadjers dat in de oorlog werd weggevoerd en vermoord. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft dit kunstwerk met de titel ‘Levenslicht’ bedacht en uitgevoerd. Het is een nationaal project waar 150 verschillende gemeentes waar Joden, Roma en Sinti woonden en leefden aan meedoen. In totaal gaat het om 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het totaal aantal slachtoffers uit Nederland. De stenen worden over de gemeentes die mee doen verdeeld.

De oplichtende stenen symboliseren het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Stenen hebben betekenis voor Roma, Sinti en Joden. Voor Joden is het gebruikelijk om als ze een graf bezoeken een steentje achter te laten. De onvergankelijkheid van de stenen staat voor eeuwige liefde en geloof, altijd durend respect, een herinnering aan en verbondenheid met de dode.

Omdat het monument het beste tot zijn recht komt in het donker, zijn er speciale, vrij toegankelijke avondopenstellingen op 22, 23, 29 en 30 januari. De avondopenstellingen zijn telkens van 19.30 tot 21.30 uur en worden omlijst met lezingen, voordrachten en/of muziek. Aandacht is er oa. voor Joods Groninger schrijvers ( Jaap Meijer, Benjamin Broekema, Simon van Hasselt) een lezing over  de (on)mogelijk van een collectieve herinnering aan de Shoah door Stefan van der Poel, universitair docent, drie documentaires en muziek uit de Roma- en Sinti-cultuur. Lees hier meer over het programma

26 Januari vindt er in de Synagoge een bijzondere herdenkingsbijeenkomst plaats, waar de Groninger Holocaust-slachtoffers worden herdacht. Hiervoor kan je het beste een plaats reserveren via reserveren@synagogegroningen.nl.