| 22 juni Roze Zaterdag in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
22 juni Roze Zaterdag in Groningen

Algemeen nieuws

22 juni Roze Zaterdag in Groningen

Binnenkort, 22 juni is het Roze Zaterdag in Groningen, dat wordt een feest van ontmoeting en van zichtbaarheid van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken. Een feest voor iedereen dat op veel plekken in de stad gevierd gaat worden: het begint om 10 uur met een kerkdienst in de Akerk, op de Grote Markt is muziek vanaf 14 uur, er zijn voorstellingen in diverse theaters,  een fototentoonstelling rondom de A-kerk, de Pridewalk start op de Ossenmarkt, er zijn zelfs twee afterparties op twee verschillende plekken in stad, er is een infomarkt achter het museum aan de A, in Het Forum gaat een Drag Queen voorlezen. enz. enz.  Kortom, het is een breed en zeer divers programma.

Historie

Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren ‘70 en wordt eind juni gehouden omdat juni 1969 politie een gaybar in New York binnenviel waarna er flinke rellen uitbraken. De naam Roze Zaterdag werd voor het eerst gebruikt in 1979 toen er in Limburg gedemonstreerd werd vanwege uitspraken van bisschop Gijsen over homoseksualiteit. Die actie viel op Stille Zaterdag voor Pasen, daarom noemden de actievoerders de luidruchtige actie dag Roze Zaterdag. Roze zaterdag wordt elk jaar in een andere stad gevierd.

Een mooie dag

Pascal Rakers, voorzitter van Pride Groningen: “In de coronaperiode ben ik naar de gemeente gegaan met de vraag waarom wij geen Pride hadden. Toen zeiden ze van ‘ga het maar organiseren’ en inmiddels hebben we nu twee keer een Pride georganiseerd. Die wordt altijd in augustus gehouden. Nu hebben we Roze Zaterdag naar Groningen gehaald. Wat we willen bereiken is dat het een mooie dag wordt, dat je je OK mag voelen met wie je bent. We hopen dat iedereen na zo’n feestelijke dag wat vriendelijk en zachter wordt voor de ander en dat mensen elkaar weer accepteren.”
De organisatie van Roze Zaterdag zoekt nog een aantal vrijwilligers. 

Queer Year

“Toen vorig jaar bekend werd dat Groningen Roze Zaterdag mochten organiseren hebben we direct de achterban erbij betrokken. We hebben een presentatie gegeven over Roze Zaterdag en gezegd  ‘wat willen jullie doen?’  Er waren toen veel mensen die iets wilden doen en organiseren en zo is het ontstaan. Omdat er zoveel initiatieven waren hebben we er een Queer Year van gemaakt. Want al die plannen en ideeën pasten niet allemaal op één dag. De aftrap van het Queer Year vond plaats tijdens in januari tijdens Eurosonic-Noorderslag. We gaan dus na Roze Zaterdag gewoon door met evenementen en dergelijke.“

 The Golden Arm

Er zijn twee onderdelen van het feest die er voor Pascal  uitspringen.  Pascal vertelt enthousiast over de afterparty in The Golden Arm in de Hardewikerstraat 7.  De Golden Arm was in de jaren ’90 beroemd en berucht als de beste Gay bar van Nederland, maar moest sluiten in 2014.  Dus die eenmalige opening zal veel herinneringen losmaken. (Met de komst van internet hoefde je niet naar de kroeg om contacten op te doen, dus zijn veel gay bars verdwenen.)

Iedereen feest vrolijk mee

Roze zaterdag zet de queer community centraal. Het is een viering van wie je bent en doorbreekt stigma’s. Maar het is ook een feest voor de hele stad. Want de ervaring leert dat mensen die niet tot de LHBTIQ-gemeenschap horen vrolijk mee-feesten. Het maakt Groningen tot een vrije en inclusieve stad waarin diversiteit wordt gevierd.

@verveer