| 21 maart internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie Dat is Groningen
Sluit
Menu
21 maart internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Algemeen nieuws

21 maart internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 Maart 1960 schoot de politie 69 mensen dood die in Sharpville demonstreerden tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Zes jaar werd 21 maart door de VN ingesteld als  Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme.

Wat kan je doen tegen racisme en discriminatie? Vele studies later is duidelijk dat vooroordelen verminderen wanneer je je kan inleven in degene die gediscrimineerd wordt, degene die vooral gezien wordt als ‘de ander’. Want dan ervaar je dat die ander gevoelens en gedachten heeft waar jij je wat bij kan voorstellen. We staan er te weinig bij stil hoe het voelt om dagelijks gediscrimineerd te worden en/of regelmatig de vraag te krijgen ‘maar waar kom je eigenlijk vandaan?’

In het boek  “De goede immigrant, 23 visies op Nederland” (2020) komen de mensen over wie het gaat zelf aan het woord en laten ongefilterd en ongezouten zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie de realiteit van ‘de Ander’ te moeten leven. Een rijk boek dat ook laat zien dat de ervaringen van (kinderen van) immigranten en de manier waarop ze er mee omgaan heel verschillend zijn. Het geeft de witte Nederlander een inkijkje in het leven van de Ander en maakt voelbaar hoe het is die ander te zijn.