| 21 maart: dag tegen racisme en discriminatie Dat is Groningen
Sluit
Menu
21 maart: dag tegen racisme en discriminatie

Algemeen nieuws

21 maart: dag tegen racisme en discriminatie

Vandaag – internationale dag tegen racisme en discriminatie- vragen Vier LHBT+ belangenorganisaties minister Dilan Yeşilgöz om maatregelen tegen discriminerend geweld. Ze overhandigen de minister een actieplan met als motto: Veiligheid voor de Regenbooggemeenschap.

Velen uit de gemeenschap vinden dat Nederland al lang niet meer de voortrekkersrol speelt die ze vroeger had. Zij maken zich zorgen om het klimaat tegen LHBTQ-personen en de vrijheid waarin zij kunnen leven. Zij hebben het gevoel steeds vaker negatief bejegend te worden en ervaren ook geweld.  Schelden tegen de regenbooggemeenschap lijkt voor een deel van de bevolking normaal te zijn .

Per jaar worden er ruim 2600 meldingen en aangiften gedaan. Jaarlijks worden maar een stuk of vijf daders voor lhbt+ discriminatie veroordeeld.

De organisaties pleiten voor meer politiecapaciteit, en meer aandacht bij de politie voor online discriminatie. De aangifte bereidheid van incidenten tegen de LHBTI+ gemeenschap is laag, het zou helpen wanneer de kennis over de gemeenschap bij de politie vanzelf spreekt, zodat LHBT personen zich er veilig voelen en dus eerder geneigd zijn aangifte te doen.

Educatie blijft dus een sleutelwoord en dan gaat het ook over voorlichting op scholen en sportverenigingen.

Het blijft belangrijk aangifte te doen tegen alle uitingen van racisme en discriminatie: alle discriminatie vanwege leeftijd, kleur, religie, gender, seksuele voorkeur is verboden.

Je kunt discriminatie rechtstreeks melden bij het DiscriminatieMeldpunt Groningen 050 – 54987 op werkdagen tussen 09 en 17 uur. Of via mail

Het actieplan Veiligheid voor de regenbooggemeenschap wordt aan de minister overhandigd door COC Nederland, Transgender Netwerk, Bi+Nederland en de NNID

bron: Richten op de regenboog. Een onderzoek naar daders en prevalentie van geweld tegen LHBTQpersonen  
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC)