| 17 mei; IDAHOBIT Dat is Groningen
Sluit
Menu
17 mei; IDAHOBIT

Algemeen nieuws

17 mei; IDAHOBIT

Ter gelegenheid van IDAHOBIT organiseert Ganymedes dinsdagavond 17 mei bij Jimmy’s aan de Heerestraat een poetry night, want poëzie is al vele eeuwen een emotionele uitlaatklep voor LHBTI+ mensen in de heterowereld. “Van mystieke verwijzingen naar homo-erotiek door middeleeuwse soefi-dichters in de Islamitische Wereld tot aan de invloedrijke werken van lesbische dichteres Mary Oliver.”

Die avond wil Ganymedes samen met het publiek verkennen hoe poëzie als uitlaatklep blijft fungeren binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Naast aandacht voor discriminatie waar de gemeenschap helaas nog mee te maken krijgt, hopen ze zo ook ruimte te bieden aan “queer joy” en daarbij ook aan eigen inspiraties van het publiek.

IDAHOBIT staat voor International Day Against HOmophobia, BIphobia, Intersex and Transphobia.  Een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel haat op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken. De dag is erkent in meer dan 150 landen.

Door LHBTI+ zichtbaar te maken met bijvoorbeeld een vlag, een regenboogoversteekplaats of de Pride Walk wordt solidariteit en acceptatie gekweekt. Pas 17 mei 1990 besloot de WHO om homoseksualiteit uit de officiële lijst van ziektes te schrappen vandaar dat IDAHOBIT op 17 mei valt.