| Keti Koti Dat is Groningen
Sluit
Menu
Keti Koti

Algemeen nieuws

Keti Koti

Afgelopen vrijdag 1 juli vierde Groningen Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Het gevarieerde programma dat op acht locaties werd aangeboden was een groot succes. Muziek, dans, lezingen, spoken word, lekker eten, films bracht veel mensen op de been. 2200 Bezoekers uit alle lagen van de bevolking kwamen naar de Akerk met de food market en optredens, 600 bezoekers kwamen naar het Museum aan de A voor muziek, poëzie en dans werd afgesloten met een gezamelijk heri heri maaltijd. 408 Bezoekers van de Keti Koti Filmmarathon bij Forum Groningen. Ze konden kijken naar vijf films, waaronder de speelfilm Tula: The Revolt en de documentaire over Anton de Kom. Ook kwam er veel publiek naar GRID Grafisch museum en het Gronings museum waar ze gratis de Bitterzoet Erfgoed tentoonstellingen konden bezichtigen.

De organisatoren vinden het belangrijk om met Keti Koti aandacht te besteden aan het Groninger slavernijverleden. De Groningse Kamer van de West-Indische Compagnie heeft naar schatting ruim 30.000 mensen van Afrika naar Amerika vervoerd en daar als slaaf verkocht. Dit deel van ons verleden is lange tijd onbekend gebleven, maar in 2022 wordt deze geschiedenis uitgebreid belicht door de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Ruim veertig partijen in stad en provincie Groningen besteden aandacht aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan op het heden.

Een van de hoogtepunten van de dag was de drakendans van de Wushu-vereniging Bao Trieu van Earl Blijd (Curacao, 1960). Dit is een van de meest spectaculaire onderdelen van de Chinese gevechtskunst. Een drakendans brengt geluk en voorspoed. En dat was te merken. Keti Koti Groningen was één groot feest. Cissy Gressmann, projectleider van Bitterzoet Erfgoed en een van de organisatoren: “De Keti Koti viering is omarmd in Groningen, hier mogen we trots op zijn! Dankjewel Groningen, dankjewel Groningers! Ik ben blij dat we met alle bijdragende partners de handen ineen hebben kunnen slaan. Dit biedt een fantastisch perspectief voor een structurele viering en geeft het signaal af aan de politiek, die ook aanwezig was, dat er behoefte is aan herdenking en viering.”

Keti Koti werd georganiseerd door Bitterzoet Erfgoed in samenwerking met Stichting Pittig Gekruid en Comité 30 juni 1 juli Groningen. Dat comité besteedt al langer aandacht aan de afschaffing van slavernij. Robert Refos van Comité 30 juni 1 juli Groningen is erg tevreden over de belangstelling voor de editie van 2022. “We hebben veel enthousiaste reacties gekregen. Er heeft zich zelfs een aantal bezoekers aangemeld als vrijwilliger bij ons. Daar zijn we heel blij mee. We hebben grote ambities voor de komende jaren.”