| Groningen vierde de liefde Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen vierde de liefde

Reportage

Groningen vierde de liefde

Groningen Viert De Liefde was een burgerinitiatief van Ronald Schurer en Micha Boon, bedoeld om de liefde in al haar diversiteit te vieren. Met foto’s door Inge Nicolaij, verhalen door Iris Engelsman, en steun van Gemeente Groningen, Femmes for Freedom en COC Groningen/Drenthe. De posters waren gedurende ongeveer 2 weken op verschillende plekken in Stad te bewonderen (onder andere in veel abri’s en in een expositie bij de Academie voor Sociale Studies van de Hanze Hogeschool).

Op Valentijnsdag was er vanaf 19.30 uur een Studium Generale in de goedgevulde Aula van het Academiegebouw, met als thema Onbegrensde liefde, over vrije partnerkeuze. Tijdens deze avond is ook het startschot gegeven voor de campagne Groningen Viert De Liefde, dooor de kersverse wethouder van de gemeente Groningen;Glimina Chakor. Journalist en schrijver Karin Sitalsing interviewde Shirin Musa, Mark Hommes, Matty Metzlar, Hedy Greijdanus en Glimina Chakor.

Shirin Musa is directeur van Femmes for Freedom, een stichting die opkomt voor de rechten van vrouwen die de nare gevolgen ondervinden van allerlei vormen van huwelijkse gevangenschap. Femmes for Freedom ondersteunde de initiatiefnemers bij het ontwikkelen van de campage.

Mark Hommes, docent en psycholoog aan de open Universiteit. Expert op het gebied van transgenderonderzoek en ervaringsdeskundige, deelde het verhaal over zijn transitie van vrouw naar man, en noemde de campagne ‘helpend bij het verlagen van zelfstigma’.

Matty Metzlar, studentenpastor bij het GSp – Studentenplatform voor Levensbeschouwing – en predikant in Beetsterzwaag, ging in gesprek met Maan (samen met zijn vrouw Annemiek één van de deelnemende liefdeskoppels) over discriminatie in het onderwijs, naar aanleiding van Maans constatering dat voorlichting over LHBTI op christelijke scholen zeer weinig tot niet voorkomt. Lise (samen met haar vriendin Susan ook één van de liefdeskoppels) vroeg Matty wat haar boodschap is voor mensen die zich binnen de kerk gediscrimineerd voelen. Matty drukt hen op het hart: “blijf niet te lang verlangen naar bevestiging, maar durf ook los te laten, en te zoeken naar een plek waar je je wél welkom voelt.”

Hedy Greijdanus, sociaal psycholoog gepromoveerd in hokjesdenken legde het publiek uit dat je beter niet de mens uit het hokje kunt halen, want dan blijft het hokje bestaan. Probeer het hokje zelf op een positieve manier te veranderen. Vanuit de gedachte “door te ontkennen dat hokjes bestaan, en door te ontkennen dat mensen in hokjes denken, ontneem je jezelf de mogelijkheid om ze positief te veranderen.”

Ook de liefdeskoppels die centraal stonden in de beeldcampagne waren aanwezig. Hun verhalen vind je op deze website. Hoe de campagne tot stand kwam kun je hier teruglezen.